Mantolama en anlaşılır anlatımıyla binayı kat ve kat giydirmektir. Dış cephe ısı yalıtımı, özellikle soğuk aylarda içerdeki sıcak havanın dışarı çıkmasını, dışardaki soğuk havanında içeri girmesini engelleyen, son zamanlarda da artan ısınma maliyetleri sebebiyle yapılmasının büyük yarar sağladığı bir sistemdir. Ayrıca az yakıt harcamak sera gazını ciddi ölçüde azaltacağı için hava kirliliğinin de önüne geçilmiş olur. Son on yıldır dünyanın gündeminde olan küresel ısınmaya karşı yapılan önlemlerin başında gelen mantolama sayesinde enerji tasarrufu yapılır. Bütün dünyanın ve tüm insanların bu konuda bilinçlenmesi ve üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekmektedir.
Günümüz şartlarında özellikle ince duvarlara sahip binalarda düşük maliyetle ısınma ve soğutma sağlar. Rutubeti önleyerek iç mekanda ki duvarlarınızı korur; küf, yoğuşma ve kötü koku oluşumunu engeller. Kışın enerji kaybı, yazın enerji kazancı sağlayacaktır. Ayrıca tasarruf sağlamanızın yanı sıra çevre kirliliğini en aza indirir ve önler.Mantolamanın amacı, yaşam koşullarını kolaylaştırarak enerjiyi daha verimli kullanmaktır. Yani az enerji ve az maliyet ile çevreci bir şekilde yaşamı devam ettirmektir.
Mantolama uygulaması yedi aşamadan oluşmaktadır. Uygulamadan maksimum performans alınabilmesi için her aşama kendi alanında uzman kişilerce yapılmalıdır.
Kullanılacak Mantolama Malzemeleri;
Isı yalıtım levhası, Yapıştırma harcı, Isı yalıtımı sıvası, Dekoratif kaplama sıvası, Donatı filesi, Mekanik tespit dübeli, Köşe profili, Subasman profili, Damlalık, Dilatasyon, Denizlik profili, Dış cephe boya.
- Yüzey hazırlığı: Uygulama yapılacak yüzey tozdan, kirden ve nemden arındırılmalıdır. Dökülme ya da kabarma olan yüzeyler özel tel fırçalar ile temizlenmeli, çatlak ve kırık yerler onarılmalıdır.
- Subasman Profilinin Yerleştirilmesi: Mantolama uygulaması için kullanılan mantolama levhaları subasman profiline içerisine yerleştirilerek düzgün bir hat oluşturulması sağlanmalıdır.
- Mantolama Levhalarının Yapıştırılması: Levhaların yapıştırılacak yüzeylerinin kenarları boyunca çerçeve metodu ile yapıştırma harcı sürülür. Levhaların ortalarına noktasal yapıştırıcı sürülür.
- Mantolama Levhalarının Dübellenmesi: Yapıştırma işleminde kullanılan harcın kurumasından ortalama bir gün sonra rüzgar ve türbülans etkilerini önlemek amacıyla, ısı yalıtım malzemeleri plastik dübel ile metrekareye altı adet gelecek şekilde dış cepheye tespit edilir.
- Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi: Bina dış yüzeyindeki köşelere su ve rüzgar etkileri ile mantolama sisteminde oluşabilecek ayrılma risklerini engellemek ve düzgün köşeler elde etmek için köşe profili uygulaması yapılır. Damlalık, dilatasyon ve denizlik profilleri konulması gereken yerlere uygulanır.
- Fileli Sıva Uygulaması: Mantolama levhalarının üzerine birinci kat sıva uygulaması yapılır, çatlama ve kopmaları engelleyen donatı filesi ilk kat sıvanın içine gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan daha kalın olan ikinci kat sıva uygulaması yapılır.
- Dekoratif Dış Cephe Kaplamaları ve Dış Cephe Boya Uygulaması: Sıva uygulaması tamamen kuruduktan sonra çimento esaslı mala ile uygulanabilen son kat dekoratif kaplama tekstürlü bir görünüm verilerek uygulanır. Dekoratif dış cephe kaplaması yapılırken, yukarıdan aşağıya doğru hızlı bir şekilde uygulanmalı ve estetik görünümü bozacak hatalı uygulama yapılmamasına dikkat edilmelidir.
- Dekoratif dış cephe kaplamalarının üzerine akrilik esaslı dış cephe boya uygulaması yapılarak mantolama uygulaması sonlandırılır. ESTETİK TASARIM Standart dış cephe mantolama sistemi uygulamasına ek olarak isteğe bağlı dış cephe estetik tasarım uygulamaları ile hem binalarınızın değerini artırabilir hem de çevrenizi güzelleştirebilirsiniz.